Sfaturile noastre

1.Despre proiecte.

NU VA APUCATI DE INSTALATII PANA CAND NU AVETI UN PROIECT CHIAR SI SUMAR!

Marea majoritatea oamenilor atunci cand construiesc o casa considera ca doar colaborarea cu un arhitect sau cu un inginer structurist este suficienta. Va voi prezenta punctul nostru de vedere, de ce este necesara si utila colaborare cu un inginer de instalatii pentru realizarea unui proiect complet de instalatii atunci cand construiti o cladire.

Lasand deoparte argumentele Legislative, desi in ultima perioada din ce in ce mai multe primarii au inceput sa ceara DTAC-ul pentru instalatii, voi incerca sa va aduc cateva argumente financiare in favoarea realizarii unui proiect de instalatii.

Cand executia se face fara proiect dimensionarea instalatiilor se face de catre cei de pe santier care de multe ori nu se pricep sau nu au timp pentru calcule, sau de cei din vanzari care nu prea sunt interesati decat sa-si vanda produsele ce le au in momentul respective pe stoc. Pierderile financiare uzuale ce rezulta din asemenea calcule sunt :

Instalatii sanitare :

-nestabilirea unor trasee exacte pentru conducte (lipsa listelor de contitati de materiale) – rezulta cantitati de materiale comandate prea mici sau prea mari, cheltuieli in plus;

-dimensionarea incorecta a diametrelor pentru alimentarea cu apa – rezulta debite prea mici la robineti;

Instalatii de climatizare :

In lipsa unui calcul al necesarului de frig, fie el si sumar, aparatele de aer conditionat vor fi ,fie sub fie, supradimensonate.

-daca sunt subdimensionate, ele vor fi „forţate”  în exploatare punându-le în pericol durata de viaţă.

-instalarea unui aparat de aer condiționat supradimensionat într-o incapere de înăltime mai mica va fi foarte deranjant din cauza debitului mare de aer, chiar daca acesta este reglat la cea mai mică treaptă de putere.

In ambele cazuri rezulta instalatii nefunctionale, care vrand-nevrand vor trebui sa fie schimbate.
Instalatii termice :

-calculul incorect al necesarului de caldura – rezulta temperaturi sub temperaturile de confort (in cazul in care este prea mic) si consumuri inutile de energie adica cheltuileli suplimentare (in cazul in care este prea mare);

-nestabilirea unor trasee exacte pentru conducte (lipsa listelor de contitati de materiale) – rezulta cantitati de materiale comandate prea mici sau prea mari, cheltuieli in plus;


Beneficiarul cu ajutorul inginerului proiectant de instalatii poate urmari si controla executia corecta a lucrarilor. Inginerul proiectant de instalatii poate fi persoana de legatura dintre beneficiar si executant sau cei ce livreaza materialele si echipamentele, persoane care in general urmaresc lucrari si vanzari suplimentare.

Tinand cont ca tarifele pentru un proiect complet de instalatii variaza de la 1,5 la 3,5 euro/mp in functie de marimea si complexitatea proiectului, costurile pentru realizarea unui proiect de instalatii pot fi mult mai mici decat cheltuielile inutile rezultate din executia fara proiect.

 

Cum Te Putem Ajuta ?

Gratuit:

-Consiliere tehnica in privinta alegerii sistemului de incalzire.

-Calculul necesarului de caldura si alegerea radiatoarelor/panourilor radiante(IPAT)

-Calculul necesarului de frig si alegerea echipamentelor de climatizare/ventilare(HVAC)

-Dimensionarea echipamentelor din camera tehnica

-Dimensionare tevi si conducte

-Lista cu cantitati de materiale

 

2.Alegerea radiatoarelor

O eroare comisă forte des la alegerea caloriferului este determinarea puterii pe baza suprafeţei sau cubajului încăperilor. Această metodă este încorecta deoare-ce indicatorul necesarului de căldură în funcţie de suprafaţă poate oscila de la 40 până la 200 W/m2.

Iata pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti la alegerea radiatoarelor:

1.Stabiliti impreuna cu proiectantul sau cu executantul, sistemul de distributie al instalatiei preconizate.

Dacă instalaţia este este distribuită aparent pe pereţii clădirii atunci se pot utiliza radiatoarele plate cu alimentare laterală .

Dacă instalaţia este amplasată în pardosea atunci se pot utiliza radiatoarele cu conectare din partea inferioară .

2.Stabiliti locul de amplasare al radiatoarelor.

Aveti in vedere faptul că radiatorul trebuie montat pe peretele exterior, cel mai adesea sub fereastră. Atunci aerul rece care penetrează prin fereastră este încălzit de radiator şi deja încălzit pătrunde în încăpere. În felul acesta veţi obţine o distribuţie uniformă a temperaturii în încăpere. O altă localizare a radiatorului atrage după sine necesitate de majorarea dimensiunilor lor chiar şi cu 20%. Asupra randamentului termic are influenţă de asemenea faptul dacă radiatorul va fi încorporat sau acoperit şi în aceste cazuri trebuie alese radiatoare mai mari. Înălţimea radiatoarelor montate sub fereastră depinde de distanţa între pervazul fereastrei şi pardosea – marginea inferioară a radiatorului trebuie să se află cel puţin 10 cm deasupra pardoseli, marginea superioară cel puţin 10 cm sub pervaz.

3.Alegeti brandul de radiator care sa va satisfaca cel mai bine exigentele estetice.

Producatori de renume din Uniunea Europeana : Purmo, Vogel&Noot, Kermi, Ferroli, Radox, IRSAP, Korrado, etc.

4.Alegeti sursa de caldura (centrala termica, cazan, pompa de caldura,etc) ca sa stiti la ce regim de functionare trebuie ales radiatorul. În majoritatea cazurilor puterea termică a radiatoarelor este data in cataloage la regimul 90/70/20. Dacă instalaţia funcţionează conform altor parametrii decât cei indicaţi în tabele (ex:75/65/20 C sau 70/55/20 C ) sau temperatura în încăpere diferă de 20 C, trebuie să folosiţi factori de corectare care fac posibilă calcularea reala a puterii radiatorului .


3.Alegerea echipamentelor HVAC

BTU(British Thermal Units) reprezintă unitatea de măsură pentru răcire/încălzire. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât mai puternic este aparatul de aer condiționat și prin urmare poate creşte şi suprafaţa asupra căreia se acționează.

Pentru aproximativ 500 BTU în plus la aerul condiţionat, mai puteţi mări suprafaţa cu 1 metru pătrat.

Este esențială calcularea suprafeței în care vreti să creati confortul necesar atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă şi în felul acesta ve-ti şti care este numărul de BTU de care aveti nevoie.
De asemenea este foarte important să ţineti cont dacă în cameră funcţionează calculatoare sau electrocasnice care se încălzesc puternic (ex. aragazul), pentru că în acest caz ve-ti avea nevoie de un aparat de aer condiţionat mult mai puternic. 

Un alt criteriu foarte important este numărul persoanelor care lucrează sau locuiesc în aria respectivă sau gradul de izolare termica al
pereţilor şi chiar poziţionarea suprafeţei. Dacă soarele bate direct în geam ve-ti avea nevoie de un aparat de climatizare mai puternic

Iată cum puteți calcula cu aproximare care este tipul de aparat de aer condiționat de care aveti nevoie.
BTU/h               9000        12000      14000       18000       24000
Locuinţă-mp   18 – 25     24 – 35     28 – 45     40 – 50     60 – 70
Birouri-mp      14 – 22      20 -30      25 – 35     34 – 40     40 – 50

– Nu amplasati un aparat de aer condiționat de putere mare, peste 14000 BTU  într-o încăpere cu o înăltime mai mică de 3m.

Instalarea unui aparat de aer condiționat de putere mare într-o cameră de înăltime mai mica va fi foarte deranjant din cauza debitului mare de
aer

Daca suprafața este prea mare optează pentru 2 aparate de o putere mai mică.
– Nu amplasati un aparat de aer condiționat mai puternic pe un hol crezând că ve-ti putea răci 2 camere. Holul se va răci foarte repede ajungând la temperatura selectată după care se va opri și aerul rece nu va ajunge și în camere. În plus traseul frigorific către partea inferioară din exterior va fi mai lung , mai costisitor și mai inestetic. 4.Solutia pentru bai mici

Ne-am distanțat mult de percepția băii ca un spațiu retras, neluminat, în care să ne executăm pur și simplu nevoile elementare.

Baia devine locul intim, în care reușim să ne detașăm de problemele cotidiene.

Desi baia reprezinta un spatiu in care ne petrecem relativ putin timp, pentru unii dintre noi aceasta camera conteaza foarte mult. Atat la nivel estetic cat si din punct de vedere al confortului nu ne este indiferent ce metoda de imbaiere alegem.

Astfel, decizia (cabina sau cada) este strans legata de stilul de viata al fiecaruia dintre noi si de spatiul de care dispunem

Daca ai ales cabina de dus trebuie sa stii cateva lucruri elementare despre aceasta.

Cabina de dus reprezinta un produs conceput pentru a se potrivi stilului de viata alert al omului modern. La inceput, a fost privita cu reticenta, utilizatorii nefiind dispusi sa renunte la confortul cazii pentru un dus „in picioare”. Insa, multumita progresului tehnologic, ea a evoluat atat in ceea ce priveste designul, cat si functiile de care beneficiaza.

O cabina de dus se preteaza unei bai mici, avand in vedere ca ocupa mai putin din suprafata si mai mult din inaltime.

Referitor la stil, designul ei este 100% minimalist, ceea ce inseamna ca este recomandata in baile moderne, nu insa si in cele amenajate in stil clasic.

Un alt avantaj: consumul de apa necesar unui dus de 10 minute este mult mai redus decat cel pe care-l presupune o „imbaiere” intr-o cada plina cu apa. Asadar, facturile la intretinere vor fi mai mici. Evident, consumul de apa poate varia de la o cabina de dus la alta, in functie de numarul instalatiilor si de intensitatea jeturilor, dar in niciun caz nu il va depasi pe cel al unei cazi.

In plus, indiferent de materialul din care este realizata, cabina de dus este foarte usor de intretinut. Mai exact, cadita se curata cu detergenti pentru emailuri, fibra de sticla si plastic, iar peretii, cu detergent pentru geamuri si sticla.

Nu in ultimul rand, persoanele in varsta, care au dificultati in privinta mobilitatii, se vor descurca mai usor cu o cabina de dus.

Pe lista cu dezavantaje trebuie trecute etanseizarea insuficienta sau gresita, posibile accidente in urma spargerii peretilor de sticla ai cabinei, aparitia unor scurgeri neplacute si, evident inconfortul produs de lipsa unei cazi in care sa te poti relaxa.

Majoritatea cabinelor de dus disponibile in comert sunt fie semirotunde, fie de forma patrata sau dreptunghiulara, variind doar din punct de vedere al dimensiunilor, calitatii, accesoriilor si, bineinteles, al pretului. Si, cum este firesc, cele mai frumoase, mai accesorizate si mai rezistente modele sunt si cele mai scumpe. Si, nu stiu cum se face, dar de cele mai multe ori exact aceste modele se intampla sa fie si cele mai potrivite variante pentru baia de acasa.

Cum alegem cabina de dus potrivita?

Dimensiunea pe care o are cabina de dus este un element esential si de prima importanta la alegerea sa. Marimea cabinei de dus trebuie sa fie facuta in functie de spatiu, evident. Pentru baile mici, opteaza pentru o cabina mai ingusta, cu un design simplu, in timp ce un spatiu mai mare iti poate permite o cabina elaborata, cu accesorii si functii aditionale, precum si cu mai mult loc de mobilitate in interior.

Exista variante clasice: 80x80, 90x90 dar si cu dimensiuni asimetrice : 80x100 sau 90x120. Masurati de mai multe ori daca e nevoie pentru a nu avea surprize neplacute si asigurati-va ca in locul unde veti amplasa cabina aveti disponibila scurgerea.

Forma cabinei de dus nu este doar un factor estetic ci si unul de folosire a spatiului. Forma rotunda, patrata, asimetrica rotunjita sau dreptunghiulara va poate oferi posibilitatea sa folositi spatiul cat mai eficient cu putinta. Puteti alege variantele compacte sau puteti construi o cabina de dus din bucati ( pereti ficsi si usi de dus ) sau puteti merge pe variantele modern si elegante de tip Walk-In.

Cabina de dus trebuie neaparat sa fie din sticla securizata sau din Plexiglas si este de preferat sa fie cat mai groasa. Grosimile geamului de sticla pot incepe de la 3mm si pot merge pana la 8mm. Puteti alege sticla clara, semiopaca ( pentru mai multa intimitate ) sau serigrafiata ( cu model ) si mai ales puteti opta pentru o varianta de sticla tratata anticalcar. Astfel de tratamente pot fi termice, chimice sau mecanice si difera de la producator la producator. Aveti de ales daca sa folositi cabina cu o cadita de dus sau fara.

Caditele pot fi joase, semi-inalte sau inalte de circa 45 cm.


Caditele joase exista atat in varianta de acril cat si din piatra compozit si se pot ingropa in pardoseala, aplica peste sau se pot monta pe picioruse.

Daca optati pentru o astfel de cadita trebuie sa va asigurati ca veti achizitiona un sifon compatibil si ca scurgerea se potriveste la fix cu locul unde se monteaza cadita.

Caditele de dus semi-intalte sau inalte pot fi turnate din acril cu sau fara masca. Atentie mastile se achizitioneaza separate sau puteti construi o masca din faianta sau gresie.

Daca alegeti varianta de cabina cu montaj direct pe pardoseala este bine sa va asigurati ca alegerea facuta este una corecta si ca acea cabina de dus are posibilitatea montajului fara cadita.


Este foarte important cum rezolvati problema scurgerii. Fie ca veti monta o rigola de dus sau doar un sifon de pardoseala asigurati-va de faptul ca pot “inghiti” un debit suficient de apa si ca aveti o panta corespunzatoare catre scurgere. Tipul de deschidere al usilor este un alt factor important.

Usile glisante au avantajul ca folosesc foarte putin spatiu si nu vor deranja atunci cand le deschideti. Sunt recomandate variantele cu role duble pentru ca sunt mult m,ai rezistente. Usile batante sunt mult mai elegante si mai durabile decat variantele pe role dar puteti intampina dificultati de spatiu atunci cand deschideti usile. Asigurati-va de faptul ca nu veti lovi usile de celelalte obiecte sanitare din baie si de faptul ca balamalele sunt de calitate superioara.

Tehnologia este in plina dezvoltare si achizitionarea unei cabine de dus cu hidromasaj nu mai este de mult timp un moft. Daca alegeti o astfel de cabina trebuie sa va asigurati ca aveti un debit bun al apei sau ca exista o pompa destul de puternica a cabinei de dus. De asemenea aveti grija la circuitul electric, luati legatura si cu un electrician caruia sa-I furnizati documentatia sistemului de hidromasaj pentru a putea pregati terenul. In cazul in care o cabina cu hidromasaj vi se pare prea mult pentru inceput, nu va faceti griji, mai tarziu puteti opta pentru achizitionarea unui panel de dus cu hidromasaj sau a unui sistem de dus performant.